Effecten > Textuur > Gravure
Gravure
Met het effect Gravure kunt u een gravure maken. Graveren is het maken van een tekening of ontwerp op een hard, meestal plat oppervlak, door er groeven in te snijden. Het resultaat kan een versierd voorwerp zijn, zoals bijvoorbeeld zilver, goud, staal of glas gravures. Door een drukplaat van koper of een andere metaal in te graveren, kan men deze gebruiken voor het afdrukken van afbeeldingen en illustraties op papier. Deze afdrukken worden ook gravures genoemd. Vanwege de hardheid van het materiaal wordt de gravure gekenmerkt door haar enigszins hoekige karakter.
1. Kies Effecten > Textuur > Gravure uit het menu
2. Gebruik onderstaande opties:
  Drempel
Met deze optie verandert u de drempelwaarde. Pixels met een grijswaarde kleiner of gelijk aan de drempelwaarde krijgen de voorgrond (of primaire) kleurwaarde. Pixels met een grijswaarde groter dan de drempelwaarde krijgen de achtergrond (of secundaire) kleurwaarde.

Min = 0, Max = 100, Startwaarde = 40.
  Lijn breedte (px)
Met deze optie kunt u de lijnbreedte in pixels aangeven.

Min = 1, Max = 25, Startwaarde = 2.
  Lijn afstand (px)
Met deze optie kunt u de afstand tussen twee lijnen aanpassen.

Min = 0, Max = 100, Startwaarde = 4.
  Hoek
Met deze optie verandert u de rotatiehoek.

Min = 0, Max = 180, Startwaarde = 30.
  Transparant
Met deze optie maakt u de achtergrondkleur transparant.
  Voorgrondkleur
Met deze optie wijzigt u de voorgrondkleur.
  Achtergrondkleur
Met deze optie wijzigt u de achtergrondkleur.
  Stijl
Met deze optie kunt u de arceringsstijl wijzigen. Arcering een techniek die veel wordt gebruikt in pen- en potloodtekeningen, maar ook bij technieken zoals etsen en kopergravures is deze techniek belangrijk. Arcering is een combinatie van lijnen die zo verschillende dieptes, effecten en uitdrukkingen weergeven. Door middel van arcering kan onder andere schaduw worden aangebracht in een tekening. Door het aanbrengen van rechte, evenwijdige en soms gekruiste lijnen worden lichte en donkere oppervlakken gecreƫerd. Hoe dichter de strepen op elkaar staan, hoe donkerder het geheel oogt. Bij kruislings arceren worden de lijnen kruislings geplaatst op papier.
Het gebruik van voorbeeldvensters
Favorieten en Historie
Gerelateerde onderwerpen
Effecten > Textuur > Gravure met golven
Het internet doorzoeken