Werken met lagen
Lagen zijn fundamenteel bij het creëren en bewerken van afbeeldingen. Gebruik lagen om elementen, artistieke effecten en illustraties toe te voegen aan uw afbeeldingen. Het gebruik van lagen maakt het bewerken van afbeeldingen eenvoudiger. U kunt lagen toevoegen en verwijderen, lagen kopiëren, de volgorde van de lagen wijzigen en de zichtbaarheid en dekking aanpassen. Elke laag kunt u bewerken zonder andere lagen te beïnvloeden. Er zijn 3 soorten lagen in Pop Art Studio: de achtergrondlaag, rasterlagen en vectorlagen.
 Achtergrondlaag
De achtergrondlaag is de onderste laag van een afbeelding. Het is genaamd 'Background' in de lijst met lagen. Als u een bestandsformaat zoals JPEG, GIF, of PNG opent in Pop Art Studio, vormen deze 1 laag, de achtergrondlaag. De achtergrondlaag is een rasterlaag.
 Rasterlagen
Rasterlagen zijn lagen die rasterdata bevatten. Rasterdata bestaat uit individuele elementen of beeldpunten, genaamd pixels, die zich in een raster bevinden. Elke pixel heeft een specifieke locatie en kleur. Fotografische afbeeldingen bestaan uit rasterdata. U kunt een afbeelding of een deel van de afbeelding naar het klembord kopiëren en als nieuwe laag plakken. De meeste effecten en tekengereedschappen zijn bewerkingen die pixels manipuleren. Deze zijn dus alleen van toepassing op rasterlagen.
 Vectorlagen
Vector objecten bestaan uit geometrische eigenschappen zoals de locatie, breedte, hoogte, rotatiehoek en kleur. Voorbeelden van vector objecten zijn lijnen, vormen en tekst. Als u een vector object bewerkt, bewerkt u deze eigenschappen in plaats van individuele pixels. Vector objecten behouden hun scherpte en detail als u deze schaalt of uitprint in een bepaalde resolutie. Gebruik vector lagen om objecten te creëren die u later eenvoudig kunt aanpassen. De meeste effecten en tekengereedschappen zijn bewerkingen die pixels manipuleren. Deze zijn dus niet van toepassing op vectorlagen.
Lagen groepen
Lagen groepen stellen u in staat om zeer eenvoudig lagen te beheren. U kunt alle lagen in een groep tegelijkertijd verplaatsen, schalen en draaien, zichtbaar maken en verbergen. U kunt een groep in zijn geheel dupliceren, verwijderen, kopiëren en plakken.
Raster of Vector kiezen
In Pop Art Studio bewerkt u raster en vector data in van elkaar gescheiden lagen. Met sommige gereedschappen creëert u raster data (bijvoorbeeld de Kwast) en met andere gereedschappen (zoals Tekst en Vorm gereedschappen) creëert u vector data. Selecteer een vectorlaag of groep, druk op de rechter muisknop en kies 'Converteer in rasterlaag' om uw vectorlaag of groep om te zetten in een rasterlaag.
Stap 1: Open een gelaagde afbeelding
Open een gelaagde afbeelding in pas formaat of open een sjabloon. Kies in het menu Bestand > Openen > Bestand (Ctrl+O) of Bestand > Openen > Sjablonen (Ctrl+Shift+O). U kunt ook een nieuwe afbeelding creëren en een aantal lagen toevoegen aan uw afbeelding.
Stap 2: Het lagenpalet
In het lagenpalet klikt u op de laag waar u mee wilt werken. De laag wordt helder blauw om aan te geven dat deze is geselecteerd. U kunt lagen tijdelijk verbergen om alle aandacht te richten op de geselecteerde laag of om te experimenteren met behulp van een tijdelijke kopie van een laag. In het lagenpalet klikt u op het aanvinkvakje (checkbox) naast het miniatuur plaatje om een laag zichtbaar te maken of te verbergen. Met de schuifregelaar stelt u de dekking van de laag in.
Stap 3: Bewerk de lagen
Bewerk de lagen. Druk op de rechter muisknop en kies 'Tekst...' om uw tekst aan te passen. Kies 'Achtergrond...' om een vorm of achtergrond aan te passen. Beweeg de lagen en groepen rond. U kunt zelfs lagen en groepen buiten de grenzen van uw afbeelding plaatsen. Druk op de rechter muisknop en kies 'Toepassen' of 'Annuleren' om uw wijzigingen toe te passen of te annuleren. Druk op de rechter muisknop en kies 'Toepassen op achtergrondlaag' om een laag of groep op de achtergrondlaag (een rasterlaag) te tekenen.
Stap 4: Bewaar uw afbeelding
Bewaar uw afbeelding in Pop Art Studio (.pas) bestandsformaat. Als u kiest voor een ander bestandsformaat worden alle lagen samengevoegd en onstaat er een 'platte' afbeelding.
Voor opmerkingen, vragen en suggesties kunt u een email sturen naar: contact@fotoview.nl.