Automatisch rode ogen corrigeren
Bij het fotograferen van personen met flitslicht worden de ogen soms met rode gloed afgebeeld. Dit staat bekend als het 'rode ogen'-effect. De pupillen van het menselijk oog reageren op het omgevingslicht. Ze trekken samen bij veel licht en verwijden bij weinig licht. Als in een relatief donkere omgeving plotseling een flits afgaat, reageren de pupillen niet snel genoeg. De rode bloedvaten in de retina achterin het oog wordt dan gefotografeerd door de wijde pupil heen. En dat heeft 'rode ogen' als resultaat. Het Rode ogen verwijderen gereedschap gebruikt een rode ogen detectie algoritme om automatisch rode ogen te detecteren en te corrigeren.
Stap 1: Open een afbeelding
Open een afbeelding. Kies in het menu Bestand > Openen > Bestand (Ctrl+O).
Stap 2: Maak een kleine selectie van een of meerdere rode ogen
Voordat u het Rode ogen verwijderen kunt gebruiken dient u eerst met behulp van het Selectie gereedschap een kleine selectie van een of meerdere ogen te maken. U kunt eenvoudig een rechthoek om de ogen slepen, met name om het gedeelte dat rood is. Hieronder staan twee afbeeldingen met een voorbeeld van een selectie.
Stap 3: Het Rode ogen verwijderen gereedschap
Kies in het menu Tools > Rode ogen verwijderen. Met de Drempel schuifregelaar kunt u de rode drempelwaarde wijzigen. Hoe hoger deze drempelwaarde, hoe meer rood (en dus meer rode beeldpunten) er worden meegenomen in de rode ogen detectie. Met de Zwart schuifregelaar kunt u de hoeveelheid zwart aangeven die u wilt gebruiken om de rode kleur van de pupillen mee te vervangen. Kies vervolgens de best passende oogkleur. Dit zorgt ervoor dat de zwarte kleur van de pupillen wordt getint met de werkelijke kleur van de ogen. Hierdoor worden de ogen meer natuurlijk. Met 'Toon rode gebieden in de afbeelding' kunt u de rode gebieden zien die meegenomen worden in de rode ogen detectie. Deze gebieden zijn niet als rode ogen geïdentificeerd. Ze geven een indicatie voor de hoeveelheid rood in de afbeelding en zijn niet zichtbaar in het uiteindelijke resultaat.
Stap 4: Verwijder kleine vlekken
Gebruik het Historiepenseel om de kleine vlekjes, die ten onrechte zijn herkend als rode ogen, met de originele afbeelding in te kleuren.
Stap 5: Het resultaat
Het uiteindelijke resultaat komt erg natuurlijk en overtuigend over.
Voor opmerkingen, vragen en suggesties kunt u een email sturen naar: contact@fotoview.nl.